Nieustannie przypominamy, by wybierać przede wszystkim produkty o niskim stopniu przetworzenia. Dlaczego jest to tak istotne? Produkty nieprzetworzone dostarczają całego pakietu witamin, minerałów, przeciwutleniaczy błonnika, wody. Co jednak jeszcze bardziej istotne - nie znajdziemy w nich szkodliwych dodatków. W dzisiejszym artykule poznasz [...]
Ryż jest jedną z najpopularniejszych form węglowodanów jedzonych na świecie. W krajach azjatyckich ryż jest podstawą wielu potraw. W Stanach Zjednoczonych i Europie większość ludzi spożywa biały ryż, który nie jest uważany za szczególnie pożywny. Biały ryż ma niewielką ilość minerałów, witamin i błonnika, który ma za zadanie spowolnić wzrost [...]
[...] funkcja nerek). Podobnie interwały mogą być groźne dla nerek, jeśli dana osoba jest odwodniona, cierpi z powodu infekcji, jest narażona na kontakt z ołowiem itd. Europejskie badania epidemiologiczne wykazały, że liczba pacjentów przyjmowanych do szpitala z rabdomiolizą wywołaną wysiłkiem, znacznie wzrosła w analizowanych okresach 2010-2011 i [...]
Jeszcze 10 lat temu zapewnienia, iż białka serwatkowe są zdrowe, brano tylko za marketing. Działo się tak do momentu, gdy pojawiły się liczne, niezależne badania, w których wykazano korzystny wpływ np. koncentratu czy izolatu białka serwatkowego na stężenie insuliny we krwi, ilość podskórnej tkanki tłuszczowej (białko ułatwia redukcję), system [...]
[...] osobom dążącym do optymalizacji poziomu tkanki mięśniowej w organizmie, a w kontekście utraty całkowitej masy ciała nie wydają się być lepsze od zwykłych diet. Przyszłe badania nad dietami i składem masy ciała Autorzy publikacji podkreślili, że mimo szerokiego wyboru aparatury badawczej do oceny kompozycji masy ciała, nie ma jednej metody, [...]
Znaczenie magnezu (Mg) dla zdrowia jest coraz bardziej doceniane, a liczba badań na ten temat szybko rośnie. Pierwiastek ten jest niezbędny w setkach reakcji enzymatycznych w organizmie, co ma szerokie znaczenie dla zdrowia w każdym wieku i w każdym stanie fizjologicznym, w tym w ciąży, chorobach sercowo-naczyniowych, przewodu pokarmowego, [...]
Kto powiedział, że poranki muszą być trudne? I kto powiedział, że każdy poranek musi się zacząć od litrów kawy, by jako tako zacząć funkcjonować? Szukasz alternatywy dla czarnego napoju, który ma równie dużą moc? Takiego, co Cię pobudzi i rozkręci umysł do pracy? Popijanie tej pachnącej herbaty (także w ramach aromaterapii) może potencjalnie [...]
Globalna częstotliwość diagnozowania cukrzycy, szczególnie cukrzycy typu 2 (T2DM), znacząco rośnie, pod wpływem wielu czynników społeczno-ekonomicznych, demograficznych, środowiskowych i genetycznych. Prognozy Międzynarodowej Federacji Diabetologicznej (IDF) podkreślają niepokojący trend, zwracając uwagę na potrzebę poszukiwania skutecznych [...]
Witamina C ostatnio przeżywa swój renesans jako substancja o wszechstronnych walorach prozdrowotnych. Chociaż znaczna część, przypisywanych jej obiegowo właściwości jest mocno przesadzona, a sugerowane dawki wielokrotnie niekiedy przekraczają zapotrzebowanie organizmu, to trzeba przyznać, że związek ten pełni liczne oraz ważne funkcje w ustroju i [...]
[...] wysoko zasadową dietę. Z tego powodu odkwaszanie organizmu nie powinno być przeprowadzane bez konsultacji z lekarzem, który w razie wątpliwości skieruje nas na odpowiednie badania. Przede wszystkim, aby zachować równowagę kwasowo-zasadową, powinno się zwracać uwagę na to, jak komponujemy posiłki, bilans pH diety powinien mieć lekko zasadowy [...]
Często mówimy „jestem głodny jak wilk”, „byłam głodna i musiałam coś zjeść”. Co to znaczy być głodnym? Odpowiedź nie jest tak prosta, jak mogłoby się wydawać. Słownik określa głód jako silną potrzebę lub pragnienie jedzenia. Podsumowując Na co dzień wybieraj pełnowartościowe potrawy i jedz powoli. Naucz się doceniać naturalną słodycz świeżego [...]
Papierosy to trucizna, nikt nie powinien mieć ku temu wątpliwości. Niezależnie od tego, czy trenujesz, czy nie, palenie papierosów wywiera negatywny wpływ na stan twojego zdrowia. Z drugiej strony w wielu kręgach palenie uchodzi za nałóg, który sprzyja utracie kilogramów. W pewnym sensie rzeczywiście tak jest. Badania pokazują, że palacze ważą [...]
Wykonując treningi siłowe skupiamy się głównie na budowaniu mięśni i zwiększaniu siły mięśni, ale mięśnie nie są jedynymi tkankami, na które wpływa trening siłowy. Trening siłowy wpływa również na kości i tkankę łączną. Dziś przyjrzymy się temu, w jaki sposób trening z obciążeniem wpływa na kości i tkankę łączną. Jak ciężkie muszą być treningi, [...]
Twoje ciało potrzebuje białka do różnych celów. Wykorzystuje aminokwasy z białka do produkcji hormonów, enzymów, białek nośnikowych i przeciwciał, składników układu odpornościowego, które pomagają zwalczać infekcje. Dodatkowo twoje ciało wykorzystuje aminokwasy z białka do naprawy, w tym do odbudowy tkanki mięśniowej. Kiedy wykonujesz trening [...]
Był czas, kiedy mleko było po prostu mlekiem. Pochodziło od krowy, ewentualnie kozy... Dzisiaj nie dość, że mamy do wyboru mleko tłuste, półtłuste i chude, z laktozą i bez laktozy, to jeszcze pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Nie można też zapomnieć o mleku ekologicznym i tradycyjnym. Z czego wynika, że hasło "ekologiczne" stawia nas na [...]
Idea diety wegetariańskiej lub wegańskiej przywodzi na myśl wizje jedzenia tofu i ogromnych ilości warzyw. Jednak prawda jest taka, że nie każdy weganin je tofu i warzywa. Faktem jest, że nie wszystkie wegańskie i wegetariańskie diety są zdrowe. Wegański posiłek to również frytki smażone na oleju roślinnym i pizza z serem bez mleka. Brzmi zdrowo? [...]
[...] które muszą dodatkowo posiadać pożywkę w postaci odpowiedniej ilości kalorii, jak i poszczególnych makroskładników, w tym białek, węglowodanów i tłuszczy. Wg najnowszego badania, większość kulturystów odniesie najlepsze efekty, jeśli dostarczy: 2,3 – 3,1 g białka na kilogram beztłuszczowej masy ciała od 15 do 30% podaży kalorii z tłuszczy [...]
[...] mg na kg masy ciała dziennie), białkiem serwatkowym (2-3 porcje po 30-40 g dziennie np. wg braków w diecie), zieloną herbatą (> 400 mg EGCG dziennie). Paradoksalnie w badaniach naukowych efekty stosowania kofeiny, zielonej herbaty i białka serwatkowego wcale nie były mniejsze od podawania T4 i T3. W jednym z badań 30 g białka serwatkowego [...]
[...] wzrostem CRP. CRP jest białkiem ostrej fazy, a jego stężenia dobrze korelują z nasileniem stanu zapalnego i mogą pozwalać przewidywać powikłania pooperacyjne. Komentarz do badania Ogólne wyniki cytowanego eksperymentu pokazują, że pooperacyjna obwodowa insulinooporność została zmniejszona dzięki podawaniu napoju zawierającego węglowodany i [...]
[...] osoby, które ograniczają lub wykluczają z diety mięso, nie powinny być obrzucane epitetami, ale przedstawiane raczej jako wzór do naśladowania. Tak samo biorąc pod uwagę badania, przeprowadzone w ostatnich kilkunastu latach, coraz bardziej skłaniam się do wykluczenia z diety produktów mlecznych, odżywki piję już tylko na wodzie, a nie na [...]